φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

1821

Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον των Οθωμανών.
Στο Λάυμπαχ, τη σημερινή Λιουμπλιάνα, συνεδρίαζαν τον Ιανουάριο του 1821 οι ηγεμόνες της Ιεράς Συμμαχίας προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά των επαναστάσεων στην Ισπανία και στην Ιταλία, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βιέννης και την Αρχή της νομιμότητας για διατήρηση της τάξης στα ζητήματα της Ευρώπης. Ήδη είχαν ξανασυναντηθεί στη διάσκεψη του Τροππάου, στη σημερινή Τσεχοσλοβακία, τον Οκτώβριο του 1820. Εκεί πληροφορήθηκαν τον Μάρτιο 1821 την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης. Την αποδοκίμασαν όλοι. Ο Τσάρος διέγραψε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη απ' τους καταλόγους των αξιωματικών και αποκήρυξε το κίνημα του. Δεν κατάφεραν όμως να συμφωνήσουν για ένοπλη επέμβαση -κατάπνιξη της επανάστασης.

Στις 23 Φεβρουαρίου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισέρχεται στο Ιάσιο και κηρύσσει την Ελληνική Επανάσταση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Στις 23 Μαρτίου οι Έλληνες επαναστάτες απελευθέρωσαν τη Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο και την Καλαμάτα κήρυξαν την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επανάσταση και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Στις 23 Απριλίου στην Αλαμάνα ο Αθανάσιος Διάκος τους Τούρκους.  Ο ίδιος συλλαμβάνεται και πεθαίνει με φρικτό θάνατο. Στις 8 Μαΐου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αντιπαρατίθεται με επιτυχία στους Τούρκους στο χάνι της Γραβιάς.

Στις 12/13 Μαΐου Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι Μαυρομιχαλαίοι αντιμετωπίζουν νικηφόρα τους Τούρκους στο Βαλτέτσι. Το Μάιο απλώνεται η Επανάσταση και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Εύβοια, στο Πήλιο, στην Άνδρο και στη Θήρα. Στη Χαλκιδική ξεσπά η επανάσταση με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 οι Έλληνες απελευθέρωσαν τη Τρίπολη, μετά από εξάμηνη σχεδόν αντίσταση των Οθωμανών. Η Τρίπολη ήταν διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Τούρκων. Έτσι εξασφαλίζεται για τους Έλληνες ο έλεγχος της Πελοποννήσου.

Τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης οι Έλληνες είχαν καταφέρει να επικρατήσουν πλήρως στην Πελοπόννησο, αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να περιοριστούν σε ορισμένα κάστρα (Πάτρας, Ναυπλίου, Ακροκορίνθου), και να εδραιώσουν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα με σημαντικές επιτυχίες και αναχαιτίζοντας τις οθωμανικές δυνάμεις που προορίζονταν για την Πελοπόννησο.

Την πρώτη χρονιά του αγώνα οι Έλληνες σχηματίζουν τρία διοικητικά σχήματα τοπικού και προσωρινού χαρακτήρα. Είναι η Πελοποννησιακή Γερουσία, η Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος και ο Άρειος Πάγος. Το Δεκέμβριο αρχίζει τις εργασίες της η Α' Εθνοσυνέλευση στην Πιάδα της Επιδαύρου.
 

επιμέλεια: Συμεωνίδης Βασίλης

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Παρασκευή, 04. Μαΐου 2007

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο